Flood proof homes
Goto page 1, 2  Next
Post new topicReply to topic bawangstreet Forum Index > General Talks
View previous topic - View next topic  
Author Message
newtwo






Posts: 23


PostPosted: 05 Jan 2022 11:27    initial question
05 Jan 2022 11:27 from newtwo

Setelah sekian lama negara kita dilanda banjir teruk, byk kekurangan yang perlu diperbaiki. Sistem perumahan, perparitan, then Malaysia ni perlu catch up dengan design future. Add function flood proof.
Back to top
Offline View user's profile Send private message
vivyucopsontorian






Posts: 2


PostPosted: 05 Jan 2022 16:20    Post subject: Re: Flood proof homes    
05 Jan 2022 16:20 from vivyucopsontorian

newtwo wrote:
Setelah sekian lama negara kita dilanda banjir teruk, byk kekurangan yang perlu diperbaiki. Sistem perumahan, perparitan, then Malaysia ni perlu catch up dengan design future. Add function flood proof.

betullll!!! sokonnngggg!!! abang i yg baru beli rumah pun habis sampai dada jugak air! tapi ape pun tk de org yg nak tolong!
rumah pulak jenis rendah rasanya tiba masanya malaysia kena buat rumah landed tapi ditinggi kan sikit dari standard. harap ade lah arkitek yg boleh tolong design.
Back to top
Offline View user's profile Send private message
maryamapple



Age: 27 Capricorn
Gender: female
Location: kuala lumpur   
Posts: 4


PostPosted: 05 Jan 2022 17:06    Post subject: Re: Flood proof homes    
05 Jan 2022 17:06 from maryamapple

newtwo wrote:
Setelah sekian lama negara kita dilanda banjir teruk, byk kekurangan yang perlu diperbaiki. Sistem perumahan, perparitan, then Malaysia ni perlu catch up dengan design future. Add function flood proof.

kadang2 sebabkn pmbalakan yg tak trkawal jd mcm ni....mmg bnjir paling teruk! so pihak yg brwajib pun kena pantau struktur tanah dan tmpat dulu seblum bina rumah...
hisshhh xde ke developer yg amek idea kita ni ekkk haha
_________________
HURRRMMMM BOSAN LAHHHH!!
Back to top
Offline View user's profile Send private message
maryamapple



Age: 27 Capricorn
Gender: female
Location: kuala lumpur   
Posts: 4


PostPosted: 05 Jan 2022 17:10    Post subject: Re: Flood proof homes    
05 Jan 2022 17:10 from maryamapple

vivyucopsontorian wrote:

betullll!!! sokonnngggg!!! abang i yg baru beli rumah pun habis sampai dada jugak air! tapi ape pun tk de org yg nak tolong!
rumah pulak jenis rendah rasanya tiba masanya malaysia kena buat rumah landed tapi ditinggi kan sikit dari standard. harap ade lah arkitek yg boleh tolong design.

rasanya kena perbnyakkan tanam pokok lah....buat concept ala2 forest tapi letopsss hahaha....
maybe tu je cara yg boleh cenggah banjir kan dah paras dada tu agak tnggi ye.... maybe kawasan rumah mcm putrajaya tu bagus
_________________
HURRRMMMM BOSAN LAHHHH!!
Back to top
Offline View user's profile Send private message
ally_won






Posts: 11


PostPosted: 06 Jan 2022 02:33    Post subject: Re: Flood proof homes    
06 Jan 2022 02:33 from ally_won

newtwo wrote:
Setelah sekian lama negara kita dilanda banjir teruk, byk kekurangan yang perlu diperbaiki. Sistem perumahan, perparitan, then Malaysia ni perlu catch up dengan design future. Add function flood proof.
stuju weh.. aku pun pelk juga macm mana kita punya ibu negara ni boleh banjir teruk cmtu.. padahal kawasan bandar jugak.. bukan yg biasa2 pun. rasanya mmg smua org skrg kena beli la gate floor tu. mmg semua kena siap sedia skrg.. hujan pon x menentu
Back to top
Offline View user's profile Send private message
matahati






Posts: 17


PostPosted: 06 Jan 2022 02:34    Post subject: Re: Flood proof homes    
06 Jan 2022 02:34 from matahati

maryamapple wrote:
vivyucopsontorian wrote:

betullll!!! sokonnngggg!!! abang i yg baru beli rumah pun habis sampai dada jugak air! tapi ape pun tk de org yg nak tolong!
rumah pulak jenis rendah rasanya tiba masanya malaysia kena buat rumah landed tapi ditinggi kan sikit dari standard. harap ade lah arkitek yg boleh tolong design.

rasanya kena perbnyakkan tanam pokok lah....buat concept ala2 forest tapi letopsss hahaha....
maybe tu je cara yg boleh cenggah banjir kan dah paras dada tu agak tnggi ye.... maybe kawasan rumah mcm putrajaya tu bagus

betul gkk tapi nak tanam pokok, bukan 1 dua bulan je dah boleh tumbuh mencanak.. so sistem perparitan n aliran air kat malaysia ni mmg kena ubah.. tapi kita as rakyat pun maybe bleh kot buat aktiviti gotong royong and tanam pokok kat tempat masing2.. kan ada manfaat kikiki
Back to top
Offline View user's profile Send private message
matahati






Posts: 17


PostPosted: 06 Jan 2022 02:48    Post subject: Re: Flood proof homes    
06 Jan 2022 02:48 from matahati

maryamapple wrote:
newtwo wrote:
Setelah sekian lama negara kita dilanda banjir teruk, byk kekurangan yang perlu diperbaiki. Sistem perumahan, perparitan, then Malaysia ni perlu catch up dengan design future. Add function flood proof.

kadang2 sebabkn pmbalakan yg tak trkawal jd mcm ni....mmg bnjir paling teruk! so pihak yg brwajib pun kena pantau struktur tanah dan tmpat dulu seblum bina rumah...
hisshhh xde ke developer yg amek idea kita ni ekkk haha

perasan tak sejak beberapa bulan ni. rasanya dari 2020 kot aku tgk hujan skrg x sme macam dlu. petir dia lain macam. aku rasa tak lama lagi kita kalau asyik buat pembangunan tak terkawl pun, boleh buat hujan asid. so kita kena ada concept baru untuk housing area in future actually
Back to top
Offline View user's profile Send private message
nadzirnazar




Gender: male

Posts: 4


PostPosted: 06 Jan 2022 16:24    
06 Jan 2022 16:24 from nadzirnazar

guyss! rasanya korang boleh kot join competition sime darby yg home concept 2030 tu sebab kalau korang boleh design and curahkan idea, mesti best dapat menang duit lak tu sebab dorg mmg tgh cari concept utk memajukan sektor perumahan negara kita ni tapi sygnyaaaa dah tutup lakkk! tu pon member aku yg bagi tau sebab kita org debatkan cara utk atasi banjir hehehe
Back to top
Offline View user's profile Send private message
nadzirnazar




Gender: male

Posts: 4


PostPosted: 06 Jan 2022 16:26    Post subject: Re: Flood proof homes    
06 Jan 2022 16:26 from nadzirnazar

matahati wrote:

perasan tak sejak beberapa bulan ni. rasanya dari 2020 kot aku tgk hujan skrg x sme macam dlu. petir dia lain macam. aku rasa tak lama lagi kita kalau asyik buat pembangunan tak terkawl pun, boleh buat hujan asid. so kita kena ada concept baru untuk housing area in future actually

ye betul! malaysia memang kena buat something lah lagi2 sistem parit, segi faktor tanah yg sesuai utk dijadikan kawasan rumah..kita ni pun kena jaga jugak alam sekitar..
cuaca betul2 tak terjangka tau sekarang..
Back to top
Offline View user's profile Send private message
maryamapple



Age: 27 Capricorn
Gender: female
Location: kuala lumpur   
Posts: 4


PostPosted: 06 Jan 2022 16:51    
06 Jan 2022 16:51 from maryamapple

nadzirnazar wrote:
guyss! rasanya korang boleh kot join competition sime darby yg home concept 2030 tu sebab kalau korang boleh design and curahkan idea, mesti best dapat menang duit lak tu sebab dorg mmg tgh cari concept utk memajukan sektor perumahan negara kita ni tapi sygnyaaaa dah tutup lakkk! tu pon member aku yg bagi tau sebab kita org debatkan cara utk atasi banjir hehehe

dngan pantasnya tadi i google heehehe....tapi kan ni first time tau ada contest yg macam ni kat malaysia sebab dia macam menyeru arkitek2 ke ape ke yg pandai design2 rumah ni kannnn!
harapnya ada lah yg ketengahkan concept yang macam ni....still on going ke contest ni?
_________________
HURRRMMMM BOSAN LAHHHH!!
Back to top
Offline View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topicReply to topicPrinter-friendly view bawangstreet Forum Index > General Talks Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2Goto page 1, 2  Next

Similar Topics on Internetforum.info Similar Topics on Internetforum.info
Topic Account Replies Topic started
No new posts phone number flood freespirit 0 21 Sep 2022 23:16 View latest post
No new posts BTC USDT Crypto Exchange BingX Announces Its Verified Proof of Rese... Crypto1earn 0 02 Dec 2022 13:05 View latest post
No new posts Proof required Beerfarts 0 06 May 2022 12:01 View latest post
No new posts Proof That The Covid Vaccine Contains Graphene Oxide Lethal Parasit... jcvibes 0 31 Aug 2021 21:42 View latest post
No new posts block shares not scam salary proof ads1 0 07 May 2021 05:05 View latest post
No new posts fast signup money legit money proof hamidd 0 15 Feb 2022 23:49 View latest post
No new posts How to increase Computer Speed 101 Increase 2GB Ram4GB8GB Proof Quaro 0 29 Apr 2022 15:49 View latest post
No new posts Death Proof Todsicher 2007 SnakesFilmforum 6 06 Sep 2007 12:00 View latest post
No new posts investment services my payment proof jobcreationtrainingcentre 0 04 Feb 2022 16:31 View latest post
No new posts investment services my payment proof hamuid 0 04 Feb 2022 16:23 View latest post
No new posts online investing courses cashout proof Mohamad 0 10 Feb 2022 23:25 View latest post
No new posts Audubon Birdhouse Book Revised and Updated Building Placing and Mai... Beerfarts 0 19 Jun 2021 17:27 View latest post
No new posts Shipping Container Homes The StepbyStep Ultimate and Easy Guide for... Beerfarts 0 06 Jul 2022 23:21 View latest post
No new posts Better Homes amp Gardens Bread Recipes 2022 Beerfarts 0 03 Sep 2022 11:09 View latest post
No new posts federal grants for homes Schmaaki1 0 13 Nov 2009 17:35 View latest post
No new posts federal grants for homes Schmaaki1 0 17 Nov 2009 22:04 View latest post
No new posts grants for nursing homes Schmaaki1 0 25 Nov 2009 01:16 View latest post
No new posts federal grants for homes Schmaaki1 0 26 Nov 2009 04:59 View latest post
No new posts grants for nursing homes Schmaaki1 0 17 Dec 2009 03:03 View latest post
No new posts Steely Dan Mobile Homes Beerfarts 0 16 Mar 2022 01:03 View latest post
No new posts SHIPPING CONTAINER HOMES FOR BEGINNERS How to build an ultra modern... Beerfarts 0 17 Dec 2021 01:30 View latest post
No new posts Better Homes amp Gardens 5 Ingredient 30 Minute Recipes – 2022 Beerfarts 0 31 May 2022 20:22 View latest post
No new posts Better Homes amp Gardens Christmas Cookies 2022 Beerfarts 0 04 Oct 2022 20:04 View latest post
No new posts grants for nursing homes Schmaaki1 0 16 Nov 2009 21:19 View latest post
No new posts grants for nursing homes Schmaaki1 0 18 Nov 2009 14:36 View latest post
Set bookmark for this topic



You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Internetforum.info is choosing the fastest connection for you.


Following this hyperlink will lead to a permanent autoban.