Flood proof homes
Goto page Previous  1, 2
Post new topicReply to topic bawangstreet Forum Index > General Talks
View previous topic - View next topic  
Author Message
matahati






Posts: 17


PostPosted: 07 Jan 2022 03:21    
07 Jan 2022 03:21 from matahati

nadzirnazar wrote:
matahati wrote:

perasan tak sejak beberapa bulan ni. rasanya dari 2020 kot aku tgk hujan skrg x sme macam dlu. petir dia lain macam. aku rasa tak lama lagi kita kalau asyik buat pembangunan tak terkawl pun, boleh buat hujan asid. so kita kena ada concept baru untuk housing area in future actually

ye betul! malaysia memang kena buat something lah lagi2 sistem parit, segi faktor tanah yg sesuai utk dijadikan kawasan rumah..kita ni pun kena jaga jugak alam sekitar..
cuaca betul2 tak terjangka tau sekarang..

kan weh.. risaunye kalau affected dengan benda benda macam tu kann, sbb haiwan pun nnti banyak pupus.. melainkan diorg ada alternatif untuk buat concept home yang selesa untuk org ramai..
Back to top
Offline View user's profile Send private message
nadzirnazar




Gender: male

Posts: 4


PostPosted: 07 Jan 2022 07:36    
07 Jan 2022 07:36 from nadzirnazar

maryamapple wrote:

dngan pantasnya tadi i google heehehe....tapi kan ni first time tau ada contest yg macam ni kat malaysia sebab dia macam menyeru arkitek2 ke ape ke yg pandai design2 rumah ni kannnn!
harapnya ada lah yg ketengahkan concept yang macam ni....still on going ke contest ni?

yuppp memang utk arkitek2 malaysia yg boleh sumbang kan idea utk majukan sektor perumahan yg ada...kalau dah ada yg menang ke apa ke kan, kita amek lah design dorg lepas tu mana tahu akan datang, kita beli tanah, buat rumah macam tu hehehe! yes still on going skarang pun tgh Resubmission of Shortlisted Entries tu...cuba lah tngok kat sini http://www.pam.org.my/awards-competitions/competitions/1714-concept-home-2030-competition.html
Back to top
Offline View user's profile Send private message
vivyucopsontorian






Posts: 2


PostPosted: 07 Jan 2022 07:58    
07 Jan 2022 07:58 from vivyucopsontorian

nadzirnazar wrote:

yuppp memang utk arkitek2 malaysia yg boleh sumbang kan idea utk majukan sektor perumahan yg ada...kalau dah ada yg menang ke apa ke kan, kita amek lah design dorg lepas tu mana tahu akan datang, kita beli tanah, buat rumah macam tu hehehe! yes still on going skarang pun tgh Resubmission of Shortlisted Entries tu...cuba lah tngok kat sini http://www.pam.org.my/awards-competitions/competitions/1714-concept-home-2030-competition.html

wah! bagus lah sime darby buat macam ni sebab kita selalu tgk rumah2 yg ada kat malaysia ni mostly sama je design dia..huuhu
so, dgn ada nya competitions yg mcam ni, boleh lah jumpa arkitek yg hidden talent kan! bagus sgt! harap lanjutkan lah contest2 mcam ni
Back to top
Offline View user's profile Send private message
nadzirnazar




Gender: male

Posts: 4


PostPosted: 08 Jan 2022 08:25    
08 Jan 2022 08:25 from nadzirnazar

vivyucopsontorian wrote:

wah! bagus lah sime darby buat macam ni sebab kita selalu tgk rumah2 yg ada kat malaysia ni mostly sama je design dia..huuhu
so, dgn ada nya competitions yg mcam ni, boleh lah jumpa arkitek yg hidden talent kan! bagus sgt! harap lanjutkan lah contest2 mcam ni

ye betul sebab kalau tgk design2 dorang memang nmpak lah kearah rumah 2030 sangat2 modern dan cantik.. still lagi cari pemenang tu...
cuba lah tgk design mana yg korang suka, boleh lah pegi vote kat sini https://concepthome2030.simedarbyproperty.com/
Back to top
Offline View user's profile Send private message
maryamapple



Age: 27 Capricorn
Gender: female
Location: kuala lumpur   
Posts: 4


PostPosted: 08 Jan 2022 08:45    
08 Jan 2022 08:45 from maryamapple

nadzirnazar wrote:

ye betul sebab kalau tgk design2 dorang memang nmpak lah kearah rumah 2030 sangat2 modern dan cantik.. still lagi cari pemenang tu...
cuba lah tgk design mana yg korang suka, boleh lah pegi vote kat sini https://concepthome2030.simedarbyproperty.com/

dah top10 dah yg terpilih design semua power2 wehh! tk sabarnya nak tnggu 22 januari ni utk umum pemenang.! nak tgk jugak rumah mana tu..
nasib baik dah closed tapi kalau ada lagi, memang sy pun nak suruh kawan2 sy join design rumah utk cegah banjir ni
_________________
HURRRMMMM BOSAN LAHHHH!!
Back to top
Offline View user's profile Send private message
matahati






Posts: 17


PostPosted: 08 Jan 2022 13:38    Post subject: Re: Flood proof homes    
08 Jan 2022 13:38 from matahati

nadzirnazar wrote:
matahati wrote:

perasan tak sejak beberapa bulan ni. rasanya dari 2020 kot aku tgk hujan skrg x sme macam dlu. petir dia lain macam. aku rasa tak lama lagi kita kalau asyik buat pembangunan tak terkawl pun, boleh buat hujan asid. so kita kena ada concept baru untuk housing area in future actually

ye betul! malaysia memang kena buat something lah lagi2 sistem parit, segi faktor tanah yg sesuai utk dijadikan kawasan rumah..kita ni pun kena jaga jugak alam sekitar..
cuaca betul2 tak terjangka tau sekarang..

kan wakk.. lain la kalau dia ada buat alternatif lain mcm buat contest menang rumah.. senang sikit kerja.. kalau apa apa kita boleh claim insurance.. ni kalau rumah skrg ni, susah la nak rent pun,,makan masa stu hal. lpstu kalau dpt pun, mmg x semenggah
Back to top
Offline View user's profile Send private message
Jk_Brother






Posts: 13


PostPosted: 08 Jan 2022 13:46    
08 Jan 2022 13:46 from Jk_Brother

maryamapple wrote:
nadzirnazar wrote:
guyss! rasanya korang boleh kot join competition sime darby yg home concept 2030 tu sebab kalau korang boleh design and curahkan idea, mesti best dapat menang duit lak tu sebab dorg mmg tgh cari concept utk memajukan sektor perumahan negara kita ni tapi sygnyaaaa dah tutup lakkk! tu pon member aku yg bagi tau sebab kita org debatkan cara utk atasi banjir hehehe

dngan pantasnya tadi i google heehehe....tapi kan ni first time tau ada contest yg macam ni kat malaysia sebab dia macam menyeru arkitek2 ke ape ke yg pandai design2 rumah ni kannnn!
harapnya ada lah yg ketengahkan concept yang macam ni....still on going ke contest ni?

haah rasanya kat malaysia ni jrg la ada contesst yang pasal rumah. slalu dengar mcm tv ke mesin basuh ke. haa senang la nak menang.. tapi kalau menang ni berbaloi jugak sebab kita dpt banyak untuk kot kannn.. apa la salahnya cuba tak gitu hahaha
Back to top
Offline View user's profile Send private message
Jk_Brother






Posts: 13


PostPosted: 08 Jan 2022 13:48    Post subject: Re: Flood proof homes    
08 Jan 2022 13:48 from Jk_Brother

matahati wrote:
maryamapple wrote:
newtwo wrote:
Setelah sekian lama negara kita dilanda banjir teruk, byk kekurangan yang perlu diperbaiki. Sistem perumahan, perparitan, then Malaysia ni perlu catch up dengan design future. Add function flood proof.

kadang2 sebabkn pmbalakan yg tak trkawal jd mcm ni....mmg bnjir paling teruk! so pihak yg brwajib pun kena pantau struktur tanah dan tmpat dulu seblum bina rumah...
hisshhh xde ke developer yg amek idea kita ni ekkk haha

perasan tak sejak beberapa bulan ni. rasanya dari 2020 kot aku tgk hujan skrg x sme macam dlu. petir dia lain macam. aku rasa tak lama lagi kita kalau asyik buat pembangunan tak terkawl pun, boleh buat hujan asid. so kita kena ada concept baru untuk housing area in future actually

aq prsan gak benda ni sbnrnya sbb mcm skrg ni kerap sngt cuaca tak menentu.. padahal bukan musim tengkujuh pun. tpi certain tmpt akan ada ribut la, hujan lebat smua tu.. so mmg bahaya sngt la aku cakap.. kita mmg kena ada alternatif lain
Back to top
Offline View user's profile Send private message
matahati






Posts: 17


PostPosted: 09 Jan 2022 04:29    Post subject: Re: Flood proof homes    
09 Jan 2022 04:29 from matahati

Jk_Brother wrote:
matahati wrote:
maryamapple wrote:
newtwo wrote:
Setelah sekian lama negara kita dilanda banjir teruk, byk kekurangan yang perlu diperbaiki. Sistem perumahan, perparitan, then Malaysia ni perlu catch up dengan design future. Add function flood proof.

kadang2 sebabkn pmbalakan yg tak trkawal jd mcm ni....mmg bnjir paling teruk! so pihak yg brwajib pun kena pantau struktur tanah dan tmpat dulu seblum bina rumah...
hisshhh xde ke developer yg amek idea kita ni ekkk haha

perasan tak sejak beberapa bulan ni. rasanya dari 2020 kot aku tgk hujan skrg x sme macam dlu. petir dia lain macam. aku rasa tak lama lagi kita kalau asyik buat pembangunan tak terkawl pun, boleh buat hujan asid. so kita kena ada concept baru untuk housing area in future actually

aq prsan gak benda ni sbnrnya sbb mcm skrg ni kerap sngt cuaca tak menentu.. padahal bukan musim tengkujuh pun. tpi certain tmpt akan ada ribut la, hujan lebat smua tu.. so mmg bahaya sngt la aku cakap.. kita mmg kena ada alternatif lain

ye kann sebb tu penting kita ada planning ni.. macam contest ni pun ada elok sbnrynya cuma tu laaa dh tkle masuk. hrp diorg boleh buat lagi contest cmni.. sbb nak tgk gak design nya.. mana tau boleh apply kat umah sndiri kann,, dpt idea cntikkan rumah
Back to top
Offline View user's profile Send private message
Jk_Brother






Posts: 13


PostPosted: 09 Jan 2022 04:34    Post subject: Re: Flood proof homes    
09 Jan 2022 04:34 from Jk_Brother

matahati wrote:
Jk_Brother wrote:
matahati wrote:
maryamapple wrote:
newtwo wrote:
Setelah sekian lama negara kita dilanda banjir teruk, byk kekurangan yang perlu diperbaiki. Sistem perumahan, perparitan, then Malaysia ni perlu catch up dengan design future. Add function flood proof.

kadang2 sebabkn pmbalakan yg tak trkawal jd mcm ni....mmg bnjir paling teruk! so pihak yg brwajib pun kena pantau struktur tanah dan tmpat dulu seblum bina rumah...
hisshhh xde ke developer yg amek idea kita ni ekkk haha

perasan tak sejak beberapa bulan ni. rasanya dari 2020 kot aku tgk hujan skrg x sme macam dlu. petir dia lain macam. aku rasa tak lama lagi kita kalau asyik buat pembangunan tak terkawl pun, boleh buat hujan asid. so kita kena ada concept baru untuk housing area in future actually

aq prsan gak benda ni sbnrnya sbb mcm skrg ni kerap sngt cuaca tak menentu.. padahal bukan musim tengkujuh pun. tpi certain tmpt akan ada ribut la, hujan lebat smua tu.. so mmg bahaya sngt la aku cakap.. kita mmg kena ada alternatif lain

ye kann sebb tu penting kita ada planning ni.. macam contest ni pun ada elok sbnrynya cuma tu laaa dh tkle masuk. hrp diorg boleh buat lagi contest cmni.. sbb nak tgk gak design nya.. mana tau boleh apply kat umah sndiri kann,, dpt idea cntikkan rumah

aku pun pikir benda yg sama sebenarnya.. mana tau kita dpt ilham buat rumah cmtu kan, cuma perlukan modal je.. hahahaha. tapi kalau kita dah ada planning rumah yg bagus, aku rasa tu tak jadi masalah untuk rakyat Malaysia ni
Back to top
Offline View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topicReply to topicPrinter-friendly view bawangstreet Forum Index > General Talks Goto page Previous  1, 2
Page 2 of 2Goto page Previous  1, 2

Similar Topics on Internetforum.info Similar Topics on Internetforum.info
Topic Account Replies Topic started
No new posts phone number flood freespirit 0 21 Sep 2022 23:16 View latest post
No new posts BTC USDT Crypto Exchange BingX Announces Its Verified Proof of Rese... Crypto1earn 0 02 Dec 2022 13:05 View latest post
No new posts Proof required Beerfarts 0 06 May 2022 12:01 View latest post
No new posts Proof That The Covid Vaccine Contains Graphene Oxide Lethal Parasit... jcvibes 0 31 Aug 2021 21:42 View latest post
No new posts block shares not scam salary proof ads1 0 07 May 2021 05:05 View latest post
No new posts fast signup money legit money proof hamidd 0 15 Feb 2022 23:49 View latest post
No new posts How to increase Computer Speed 101 Increase 2GB Ram4GB8GB Proof Quaro 0 29 Apr 2022 15:49 View latest post
No new posts Death Proof Todsicher 2007 SnakesFilmforum 6 06 Sep 2007 12:00 View latest post
No new posts investment services my payment proof jobcreationtrainingcentre 0 04 Feb 2022 16:31 View latest post
No new posts investment services my payment proof hamuid 0 04 Feb 2022 16:23 View latest post
No new posts online investing courses cashout proof Mohamad 0 10 Feb 2022 23:25 View latest post
No new posts Audubon Birdhouse Book Revised and Updated Building Placing and Mai... Beerfarts 0 19 Jun 2021 17:27 View latest post
No new posts Shipping Container Homes The StepbyStep Ultimate and Easy Guide for... Beerfarts 0 06 Jul 2022 23:21 View latest post
No new posts Better Homes amp Gardens Bread Recipes 2022 Beerfarts 0 03 Sep 2022 11:09 View latest post
No new posts federal grants for homes Schmaaki1 0 13 Nov 2009 17:35 View latest post
No new posts federal grants for homes Schmaaki1 0 17 Nov 2009 22:04 View latest post
No new posts grants for nursing homes Schmaaki1 0 25 Nov 2009 01:16 View latest post
No new posts federal grants for homes Schmaaki1 0 26 Nov 2009 04:59 View latest post
No new posts grants for nursing homes Schmaaki1 0 17 Dec 2009 03:03 View latest post
No new posts Steely Dan Mobile Homes Beerfarts 0 16 Mar 2022 01:03 View latest post
No new posts SHIPPING CONTAINER HOMES FOR BEGINNERS How to build an ultra modern... Beerfarts 0 17 Dec 2021 01:30 View latest post
No new posts Better Homes amp Gardens 5 Ingredient 30 Minute Recipes – 2022 Beerfarts 0 31 May 2022 20:22 View latest post
No new posts Better Homes amp Gardens Christmas Cookies 2022 Beerfarts 0 04 Oct 2022 20:04 View latest post
No new posts grants for nursing homes Schmaaki1 0 16 Nov 2009 21:19 View latest post
No new posts grants for nursing homes Schmaaki1 0 18 Nov 2009 14:36 View latest post
Set bookmark for this topic



You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Internetforum.info is choosing the fastest connection for you.


Following this hyperlink will lead to a permanent autoban.